Waarom je yoga een keer zou moeten proberen

 

Het is nu iets meer dan een jaar geleden dan ik ben begonnen met yoga. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ik ben er echt heel anders door gaan leven. Ik probeer elke week minstens 3 of 4 verschillende lessen te volgen, en ik merk nog steeds zo veel voordelen. In een ander artikel over gezonder leven schreef ik al dat belangrijk is om een vorm van beweging te vinden die écht goed bij je past, iets dat je met plezier doet in plaats van jezelf te moeten dwingen. Dat heb ik met yoga echt gevonden, en ik zou anderen aanraden om het ook gewoon een keer te proberen!

1. Fysieke voordelen

Misschien de meest voor de hand liggende reden om te beginnen met yoga is dat het heel veel lichamelijke voordelen heeft. Afhankelijk van de stijl yoga kan je er sterker, flexibeler en fitter van worden. Vooral als ik net terug kom van een lesje voel ik me vaak energiek en ik zit gewoon lekkerder in mijn vel.

2. Feeling good

Bij yoga ben leer je ook veel over mindfulness, meditatie, ademhalingsoefeningen, en focus. Een groot voordeel vind ik dat je er mentaal dus een stukje rustiger van wordt, en dat je bewuster wordt van je eigen gedachten en gevoelens. Meestal voel ik me na een yogales ook weer helemaal happy.

3. Het hoeft niet zweverig

Het vooroordeel dat mensen van yoga hebben is vaak toch dat het zweverig is. Als ik er over vertel merk ik om me heen dat het niet serieus wordt genomen als “beweging” of dat het vooral beelden oproept van een uur lang op de grond zitten mediteren. Dat hoeft dus helemaal niet! Er zijn zo veel verschillende yogastijlen, en ja, bij sommige stijlen komt het spirituele aspect sterker terug dan bij andere. Zelf probeer ik af te wisselen, maar ik kies vaak voor actievere lessen waarna ik echt wel bezweet en met spierpijn naar huis ga. Ik vind het ook fijn dat de studio waar ik les volg, Balanzs in Den Haag, juist een hele toegankelijke, down-to-earth sfeer heeft.

4. Je kan het helemaal op jouw manier doen

Er zijn verschillende stijlen dus, daar heb ik het net over gehad. Omdat er zo veel variatie in de lessen zit kan je zelf een yogastijl kiezen die past bij waar jij behoefte aan hebt. Maar ook tijdens het beoefenen van yoga wordt altijd benadrukt dat iedereen anders is, andere poses wel of niet kan, en dat dat oké is. Het is bijvoorbeeld altijd mogelijk poses aan te passen. “Ik ben daar niet lenig genoeg voor” is dus helemaal geen reden om niet te beginnen, dat komt vanzelf 🙂

Wat ik ook bedoel met “op jouw manier” is dat het helemaal niet nodig is om naar een yogastudio te gaan. Er worden ook lessen aangeboden bij fitnessclubs, of als je liever thuis begint kan je aan de slag met YouTube of yoga-apps. Dat is het leuke aan het internet, het is zo makkelijk om nieuwe dingen op te zoeken en gewoon een keertje uit te proberen!

Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: