Mijn opleiding: European Studies

De Haagse Hogeschool

Wanneer ik aan mensen vertel welke studie ik heb gedaan, word ik meestal vragend aangekeken. “European Studies? Ehh, dus dat gaat over Europa…?” Ja, dat en nog veel meer! Omdat European Studies zo’n enorm brede studie is, is het lastig om duidelijk uit te leggen wat je er nou precies leert. Vandaag ga ik toch weer een poging wagen! European Studies is eigenlijk een hele leuke, vooral internationaal georiënteerde HBO-opleiding waarin je de mogelijkheid krijgt om zelf te kiezen in welke onderwerpen je je verder wilt verdiepen. Ik vertel je graag wat de opleiding inhoudt.

Ik heb European Studies gevolgd aan De Haagse Hogeschool. Ik geloof dat ik hem online vond toen ik studiekeuze-websites aan het doorspitten was, en wat me meteen aansprak was het internationale aspect van de studie. Je kan er voor kiezen om de studie volledig in het Engels te volgen, en moet dan ook regelmatig samenwerken met internationale medestudenten. Verder is er ook een uitwisseling in het derde jaar van de opleiding, en dat gaf voor mij wel de doorslag om voor deze opleiding te kiezen.

 Kennis en vaardigheden

Naar mijn mening is wat je leert bij European Studies onder te verdelen in twee delen; kennis en vaardigheden. De inhoudelijke vakken zijn, vooral in het eerste jaar, enorm breed. Je leert bijvoorbeeld over de geschiedenis van Europa, hoe de Europese Unie te werk gaat, Europees recht en beleid, economie, en nog veel meer. Daarnaast krijg je vakken die praktischer zijn, zoals presenteren, debatteren, onderzoek doen, schrijven, en ga zo maar door. Tijdens de opleiding krijg je ook regelmatig te maken met groepswerk. In de eerste 3 jaar is er elk jaar een groot groepsproject. Ook moet je in de eerste 2 jaar een aantal uren zelf met een praktische opdracht invullen. Ik ging bijvoorbeeld werken voor de PR Committee, en promootte European Studies op studiebeurzen.

European Studies PR Committee

Keuzes maken

Zoals ik al vertelde is er veel mogelijkheid om je eigen draai aan European Studies te geven. Dat begint al in het eerste jaar, als je een derde (en eventueel vierde) taal kiest. Zelf heb ik gekozen voor Frans als derde taal. Naast je gekozen taal krijgen Nederlandse studenten ook gewoon een aantal vakken om hun Nederlandse taalvaardigheid op peil te houden.

In het tweede jaar van de opleiding kiezen studenten ervoor om zich te specialiseren in de public- of privatesector. Naast de algemene vakken volg je dan vakken die vallen binnen de gekozen sector. Bij public kun je denken aan politiek en bestuur, wat persoonlijk wat minder mijn ding is. Ik ging dus voor de privatesector, en kreeg daarmee vakken gerelateerd aan business en marketing. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat je je scriptie en stage in jouw gekozen richting gaat doen.

Uitwisseling in Griekenland

Uitwisseling

In het eerste semester van mijn derde studiejaar was het zo ver, de uitwisseling! Ik denk dat dit voor bijna iedereen wel het hoogtepunt van de opleiding is. Studenten mogen hun voorkeur opgeven voor een aantal aangesloten universiteiten, zowel binnen als buiten Europa. Voor de meeste uni’s is er een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus de studenten met goede studieresultaten hebben voorrang. Gelukkig kreeg ik mijn eerste keuze, en mocht in in September 2013 vertrekken om een half jaar te studeren in Athene!

Uitzicht over Athene vanaf Lycabettus

De hele ervaring was zo ontzettend gaaf! Het is heel bijzonder om ineens voor een langere tijd in een ander land te wonen waar de hele manier van leven zo anders is. Ik studeerde aan de Athens University of Economics and Business, waar ik dus vooral business-gerelateerde vakken volgde, en ook een vak Griekse taal en cultuur. Naast studeren heb ik natuurlijk ook heel veel leuke dingen gedaan, genoten van de relaxte cultuur en het mediterrane zonnetje, en reisjes gemaakt om andere delen van het land te zien. Ik kan eigenlijk bijna niet geloven dat het al weer bijna 2 jaar geleden is dat ik in mijn eentje op het vliegtuig naar Griekenland stapte, maar ik zal deze periode zeker nooit vergeten.

Afgestudeerd van European Studies

Persoonlijke ervaring

De afgelopen 4 jaar zijn voorbij gevlogen en ik heb mijn diploma European Studies inmiddels in the pocket. Ik heb de studie met plezier gedaan, leuke mensen leren kennen, en heel veel geleerd en ervaren. Ik heb dan ook zeker geen spijt van mijn keuze. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik het zowel een voordeel als een nadeel vind dat de studie zo breed is. Het voordeel is natuurlijk dat je niet vast zit aan een hele specifieke richting, en eigenlijk alle kanten nog op kan na het afstuderen. Jack of all trades is echt een geschikte omschrijving voor de European Studies alumni. Dat houdt echter ook in dat je nergens in gespecialiseerd bent, en je voor veel beroepen die echt vragen om specifieke kennis of vaardigheden niet direct in aanmerking komt. Dat is natuurlijk op te lossen door ervaring op te doen in de richting die je interessant vindt, of door middel van een vervolgstudie, wat ik nu zelf ook overweeg te doen. Ik kan in ieder geval met veel plezier terugkijken naar mijn tijd op European Studies, en hoop dat ik anderen hiermee een duidelijker beeld kan geven van de opleiding.

Liefs,
Kayleigh
Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

5 Reacties

 1. 08/16/2015 / 12:04

  Wat leuk om hier meer over te lezen. Had eigenlijk nog nooit van deze studie gehoord, maar hij klinkt heel interessant! En gefeliciteerd met je afstuderen 🙂

 2. 08/28/2015 / 19:44

  Ik ben wel eens bij een voorlichtingsavond geweest van international studies, wat hier volgens mij vergelijkbaar mee is! Superleuk! En een half jaar Athene, heerlijk! Leuk om meer over te lezen, je hebt het goed uitgelegd.

  Liefs,

 3. 08/28/2015 / 21:46

  Thanks, blij dat het een beetje duidelijk is 🙂 Van international studies heb ik ook wel vaker gehoord, volgens mij heeft het inderdaad wat overlap.

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: