Mijn ervaring met Workaway

Vrijwilligerswerk via Workaway

Afgelopen zomer heb ik een maand vrijwilligerswerk gedaan in Thailand via de website Workaway. Dit was de eerste keer dat ik de website gebruikte, dus ik had er nog helemaal geen ervaring mee. Ik ging van te voren natuurlijk op zoek op het internet en kwam er achter dat er veel meer mensen zijn die het best interessant zouden vinden, maar niet weten wat ze kunnen verwachten. Daarom wil ik mijn persoonlijke ervaring met Workaway.info delen.

Wat is Workaway?

Workaway.info is een website waarop vrijwilligerswerk over de hele wereld wordt aangeboden. Aanbieders van vrijwilligersplaatsen kunnen zelf een account aanmaken en een advertentie plaatsen met hun aanbod. Workaway is dus niet de organisatie die het uitwisselingswerk regelt, maar meer bedoeld als platform waarop vrijwilligers en hosts in contact kunnen komen. Zie het als een soort Marktplaats.

Er bestaan trouwens meer soortgelijke websites, waarvan de bekendste Worldpackers en WWOOF (werk op organische boerderijen) zijn, maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee.

Hoe kan je een Workaway doen?

Als je graag een Workaway zou willen doen moet je een account maken op de website. Hiervoor betaal je €23 voor een heel jaar. Als je account is aangemaakt kan je een eigen profiel maken met informatie over jezelf, je werkervaring, interesses, en zo voort. Vervolgens kan je zelf reageren op advertenties die jou interessant lijken en zo in contact komen met een host.

Vrijwilligerswerk via Workaway

Wat voor soort werk kan je doen?

Het soort werk dat je kunt vinden is ook heel wisselend, en afhankelijk van de locatie. Wat er veel op staat is helpen in hotels of hostels, het verzorgen van dieren, lesgeven, kinderen verzorgen, of fysiek werk zoals bijvoorbeeld helpen in de op een boerderij of met bouwen. Het werk in in principe onbetaald, maar meestal krijg je er wel in ieder geval verblijf voor terug. Soms kunnen daar bijvoorbeeld nog maaltijden bij komen, of gebruik van andere faciliteiten. Het aanbod varieert enorm, en in e advertentie staat altijd duidelijk aangegeven wat je als vrijwilliger kan verwachten van een host. Ook wat er van jou als vrijwilliger wordt verwacht is heel duidelijk aangegeven. Vaak staat er in de advertentie informatie over de host, een overzicht van de taken en verantwoordelijkheden, en welke werktijden je zal hebben.

Is het veilig?

Deze vraag begrijp ik heel goed, en hier heb ik zelf ook goed naar gekeken voor ik vertrok. Op de website staat hier ook een uitgebreide pagina over, en het komt er op neer dat je duidelijke afspraken moet maken met een host, en met common sense al heel ver komt. Het blijft natuurlijk altijd een risico om zomaar naar een onbekende plek te gaan naar een host die je nog nooit hebt ontmoet. Daarom mag je best kritisch zijn bij het uitzoeken van een host. Lees het profiel van een host, bekijk de foto’s, stuur eerst eens wat berichtjes en bekijk hoe de communicatie verloopt. Je moet het alleen doen als het allemaal veilig en vertrouwd voelt.

Om hier een beetje bij te helpen heeft Workaway een goed review-systeem. Je kan bij elke host reviews en ratings zien van vrijwilligers die al eerder naar die plek zijn geweest. Zo kan je een beetje zien wat je kan verwachten, en hoe het bij andere mensen is bevallen. Zelf heb ik er voor gekozen om alleen te reageren op hosts die al veel ervaring hadden met Workaway. Als er alleen maar een hoop positieve verhalen te vinden zijn moet het bijna wel een betrouwbare host zijn.

Bangkok Bed and Bike

Mijn persoonlijke ervaring

Ik wilde zelf graag gaan werken in Thailand. Na een tijdje zoeken kwam ik uit bij Bangkok Bed and Bike, in het centrum van Bangkok. In de advertentie werd gevraagd om iemand die de ochtend-shift kon draaien bij de receptie van het hostel en kon helpen met het begeleiden van het ontbijt. Ik stuurde een bericht naar de eigenaar van het hostel, die heel vriendelijk en enthousiast reageerde. Ze sprak goed Engels, kon al mijn vragen beantwoorden en bracht me in contact met een vorige vrijwilliger bij het hostel, die toevallig ook uit Nederland kwam. In combinatie met positieve reviews op Workaway had ik er een erg goed gevoel over, en al snel was mijn begindatum geprikt.

Eenmaal aangekomen in Bangkok verliep alles eigenlijk heel netjes. Ik kon de avond voor mijn eerste werkdag al in het hostel komen slapen, en werd de eerste paar dagen ingewerkt door een andere vrijwilliger. Mijn werktijden waren elke dag van 06:30 tot ongeveer 13:00, waardoor ik verder de hele middag vrij had. Ik was vooral aan het werk achter de receptie met gasten uitchecken, vragen beantwoorden, taxi’s en tours regelen, en zorgen dat de ontbijttafel netjes bleef. Het werk was helemaal niet moeilijk, en ondertussen ontmoette ik elke dag weer nieuwe mensen waar ik dan ‘s-middags mee de stad kon verkennen.

Nog tips?

Verder heb ik nog een paar tips die mij heel erg hebben geholpen en dingen die ik zelf eerder had moeten weten;

 • Maak je profiel op Workaway zo uitgebreid mogelijk. Vanuit een host is het ook best een risico om iemand aan te nemen die ze niet kennen, maar wel moet gaan meedraaien in een organisatie. Voeg veel foto’s toe en schrijf een enthousiast verhaal, zo word je sneller uitgekozen!
 • Gerelateerd aan de vorige tip; als je besluit contact op te nemen met een host, doe dan even je best om een uitgebreid bericht te schrijven. Bij Bangkok Bed and Bike zag ik hoe veel mailtjes er op een dag binnen komen, veel daarvan met een kort en met weinig informatie. Doe een beetje je best om meer kans te maken.
 • Maak duidelijke afspraken en hou je daar aan. Het is voor jou en de host gewoon fijn om van te voren te weten wanneer je aan komt, wanneer je weg gaat, wat je werktijden worden, dat soort dingen. Zo kom je niet voor verassingen te staan op locatie.
 • Op Workaway kun je zien hoe veel vrijwilligers er tegelijk worden aangenomen. Bij mijn hostel werkte er maar 1 tegelijk (het meisje dat mij inwerkte vertrok na een paar dagen) en achteraf vond ik dat wel jammer. Ik had het leuk gevonden om met meerdere vrijwilligers tegelijk in het hostel te zijn, omdat je dan toch een beetje de ervaring kan delen. Hier zou ik beter op letten als ik nog een keer op Workaway zou gaan.

Vrijwilligerswerk via Workaway

 

Ik ben echt enorm blij dat ik een Workaway heb gedaan en zou het zo nog een keer doen. Het leukste vond ik dat je de plek waar je werkt veel beter leert kennen dat als je er zelf heen reist. Doordat ik voor een langere tijd in dezelfde stad zat, en mijn collega’s allemaal locals waren, heb ik superveel geleerd en gezien van Bangkok en de cultuur. Echt, als iemand twijfelt over vrijwilligerswerk of Workaway, ik zou het iedereen aanraden. Gewoon doen! Ik hoop dat ik met deze review iemand help geholpen. Als je vragen hebt, laat ze vooral achter in de comments!

Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

2 Reacties

 1. 09/10/2016 / 15:54

  Misschien een brutale vraag, maar hoeveel was je kwijt aan die maand? Gezien je verblijf niet hoeft te betalen, maar ik kan me voorstellen dat alle kleine dingen ook al snel oplopen.

  • Kayleigh Valesca
   09/12/2016 / 12:08

   Het verschilde bij mij heel erg per dag. Ik kreeg vaak maaltijden in het hostel dus er zaten dagen bij dat ik helemaal niks uitgaf. Het leven (eten en vervoer) in Bangkok is ook erg goedkoop, meestal had ik niet meer dan €5-6 euro per dag nodig. Daar komen nog extra kosten bij zoals entreetickets, dagjes weg of spullen die je koopt. Hoe veel je daar aan uit geeft heb je helemaal zelf in de hand.

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: