Leer deze zomer iets nieuw met deze boeken

Als er een tijd perfect is om wat meer te lezen, dan is het de zomervakantie wel. Als dit online komt zit ik in Indonesië, en mijn Kobo ereader is absoluut ergens in de buurt. Vroeger las ik vrijwel alleen maar fictie. De afgelopen tijd ben ik steeds meer overgestapt naar non-fictie boeken. Mijn voorkeur gaat naar boeken waarvan ik iets nieuws leer, over de wereld of over mijzelf. Ben je nog op zoek naar iets interessants om te lezen deze zomer? Probeer er dan eens een van dit lijstje. Ik weet zeker dat je er iets van opsteekt.

THE DEFINING DECADE – MEG JAY

Misschien wel het boek dat het allerbeste past bij de thema’s hier op Successful Adulting. Dit boek gaat over het leven als twentysomething en waarom de jaren als twintiger zo belangrijk zijn. Uit dit boek blijkt dat veel jongvolwassenen deze levensfase zien als minder belangrijk, omdat ze nog niet bij het “echte” volwassen leven zijn aangekomen. De schrijfster, die werkt als klinisch psycholoog, vertelt waarom de keuzes die je nu maakt essentieel zijn voor je toekomst. Op het gebied van werk, maar ook relaties en je persoonlijke leven. Een must read!

10% HAPPIER – DAN HARRIS

Meditatie zweverig? Ik denk dat veel mensen skeptisch zijn over mediteren, misschien omdat ze er niet zo bekend mee zijn. Dit boek probeert het taboo te doorbreken door de feiten te onderscheiden van alles er omheen. Wat houdt meditatie wel en niet in? Wat voor resultaten heeft het? Dit boek is tegelijk toegankelijk en wetenschappelijk onderbouwd. Misschien wel genoeg om zelfs de meest skeptische lezers toch de voordelen in te laten zien.

FLOW – MIHALY CSIKSZENTMIHALYI

Dit boek gaat over de “flow”-ervaring. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat mensen zich op deze momenten het allergelukkigst voelen. Een flow-ervaring ontstaat wanneer je bezig bent met een uitdagende activiteit, met een duidelijk doel en waar skills voor nodig zijn, onder andere. Dit is waarom mensen gelukkig zijn wanneer ze in hun vrije tijd een sport beoefenen dan passief TV-kijken, om maar een voorbeeld te noemen. Van dit boek leer je wat een flow-ervaring precies is, en hoe je er meer van kunt opzoeken in je leven.

DAILY RITUALS: HOW ARTISTS WORK – MASON CURREY

Dit vind je heerlijk om te lezen of verschrikkelijk. De schrijver heeft in dit boek verhalen verzameld over de dagelijkse rituelen van grote schrijvers, componisten, kunstenaars en andere mensen die belangrijke werken hebben gecreëerd in hun leven. De focus ligt op de dagelijkse routines, de rituelen rondom het werken en het leven buiten werk om. Ik vond het heel fascinerend om te lezen hoe bijvoorbeeld de één echt een ochtendmens is, en na de lunch helemaal niet meer werkt, terwijl de ander echt een nachtbraker is. Of hoe veel verschil er zit tussen vrij gedisciplineerde en juist de spontane, chaotische schrijvers. Als je dit boeiend vind, is dit boek een aanrader.

THE 4-HOUR WORK WEEK – TIMOTHY FERRIS

Een klassieker, die ik op de één of andere manier nog nooit had gelezen. Ik moet zeggen dat dit boek me ergens heeft teleurgesteld. Voor wie het niet kent: Tim Ferris schrijft over hoe hij door efficient met tijd om te gaan de perfecte leefstijl heeft gecreeerd. Een passief inkomen uit zijn ondernemingen, en ondertussen de wereld rondreizen. Hoewel hij blijft benadrukken dat iedereen hetzelfde kan bereiken, voelde het toch niet heel realistisch. Het boek kwam soms vooral over als een grote soft brag. Toch zou ik het boek wel aanraden, omdat het mijn kijk op het (werkende) leven ergens heeft veranderd. De belangrijkste takeaway voor mij is dat je werk niet een verplichting is, maar iets wat je helemaal zelf in de hand hebt.

Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: