Indonesië in een maand

Wanneer je zegt “Indonesië”, denken veel mensen al snel aan Bali. Niet gek, want het is een prachtig eiland waarvan ik goed snap dat het veel toeristen trekt. Maar als je meer wilt zien van het land, is het aan te raden ook wat van de andere eilanden mee te nemen in je planning. Zo haal je zo veel mogelijk uit je tijd in Indonesië. Juist de afwisseling maakte mijn reis deze zomer zo leuk!

Sumatra: Bukit Lawang

Vanuit Maleisië vertrokken Alex en ik daarom eerst naar Sumatra, waar we 3 dagen zouden doorbrengen in Bukit Lawang. Als je vanaf de luchthaven nog bijna een hele dag moet rijden door de jungle om daar aan te komen, weet je dat je écht in een afgelegen dorpje bent. De eerste nacht hebben we nog geslapen in een mooie bungalow, maar de echte reden om hier naartoe te komen is voor de jungletochten die worden georganiseerd. Vanuit Bukit Lawang kun je voor twee of meer dagen hiken in de jungle. Tijdens de toch kom je Orang Utans en andere apen tegen, zo bijzonder om die van zo dichtbij in de natuur te zijn! Na een overnachting in de jungle en een duik in de waterval wordt je met een raft over de rivier weer teruggebracht naar het dorp. De gidsen waren enorm vriendelijk, wisten veel te vertellen over de dieren en natuur, en het belangrijkste: Ze gingen hier met respect mee om. Wanneer mensen mij vragen wat me het meest is bijgebleven van deze reis, is deze hike al snel het eerste wat ik zeg.

Java: Jakarta & Jogjakarta

Als je vanaf Sumatra naar Java vliegt, is Jakarta een logische eerste stop. Deze stad vond ik vooral erg druk en hectisch. Datzelfde kun je zeggen van andere steden waar ik met veel plezier ben geweest (Bangkok, Kuala Lumpur…), maar ook leuke bezienswaardigheden waren hier lastig te vinden. Gelukkig was een trein naar de volgende stop, Jogjakarta, zo geboekt. En daar was wel meer dan genoeg te doen! Onder andere het Taman Sari waterpaleis en de verschillende markten in de stad waren leuk om een dagje rond te slenteren. Maar de grootste attractie bij Jogjakarta zijn de indrukwekkende tempels Borobodur en Prambanan. Met een gehuurde scooter prima te combineren in één dag, en zeker dingen die je gezien moet hebben als je hier in de buurt bent.

Bali: Kuta, Legian & Changgu

Dan komen we aan bij Bali, om te beginnen met de populaire kustplaatsen Kuta en Legian. Leuk voor een paar dagen, maar zo anders dan het Indonesië dat we tot nu toe hadden gezien. Wat mensen hier komen doen: Goedkoop feesten, uitbrakken op het strand, repeat. Een dagje naar het nabijgelegen Changgu was al een stuk relaxter. Changgu heeft veel leuke caféetjes, de boho-achtige Love Anchor markt en gezellige strandtentjes om bij te eten.

Bali: Ubud

Als je houdt van yoga, gezond eten en mooie natuur zit je in Ubud al snel goed. Dit is de plek waar je terecht kan voor massages, yogalessen bij The Yoga Barn en eindeloos veel healthy restaurantjes. Ook zijn er weer een aantal mooie tempels te zien in de stad, en natuurlijk de bekende rijstvelden. Wij hebben hier zeker 5 dagen doorgebracht en ons geen moment verveeld.

Bali: Amed

Amed is een klein vissersdorpje in het noorden van Bali, wat vooral bekend staat als perfect snorkelgebied. Naast snorkelen is het hier vooral genieten van de rust, chillen op het strand en lekker eten. Niet te missen is een zonsondergang vanaf Jemeluk Viewpoint, met de zee en Mount Agung op de achtergrond.

Na een paar dagen bijkomen van ons volle programma boekten we tickets naar de volgende bestemming: Lombok. We zouden meteen de volgende dag al vliegen. Maar diezelfde avond vond de eerste van een hele reeks aardbevingen plaats op het eiland. Amed ligt dicht bij het epicentrum van de aardbeving, die met een kracht van 7 op de schaal van richter de sterkste was die ooit in het gebied is gemeten. Dit was behoorlijk eng om mee te maken! Al snel werden er waarschuwingen uitgebracht voor een tweede beving of een tsunami, en in plaats van terug te gaan naar ons hotel aan zee werden we door locals de bergen ingestuurd. We hebben die nacht buiten voor het huis van een enorm lief Indisch gezin mogen slapen, samen met nog wat andere toeristen. Gelukkig is er die nacht verder niks gebeurd, maar ik was wel behoordlijk geschrokken. En die plannen om naar Lombok te reizen, gingen natuurlijk niet door.

Bali: Uluwatu

Tijd voor een plan B, en dat werd Uluwatu in het zuiden van Bali. Het gebied is vooral bekend als paradijs voor surfers. Dat ben ik absoluut niet, maar dat maakte het niet minder leuk om hier een weekje te genieten van zon, zee en strand. Van de vele stranden hier in de buurt was Thomas beach absoluut favoriet!

Na deze laatste week op Bali was de maand in Indonesië alweer voorbij. Er stond nog één laatste bestemming gepland: Singapore! Die bewaar ik nog even voor een aparte blogpost 😉

Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: