In 5 stappen je eerste camera kopen

IMG_0377
In mijn vorige blogpost was al te lezen dat ik pas mijn eerste spiegelreflexcamera, een Canon 100D, heb gekocht. Als iemand met nog 0 fotografie-ervaring vond ik het een hele moeilijke keuze om te maken, en ik kan me voorstellen dat meer mensen daar last van hebben. Daarom deel ik de 5 stappen die ik heb genomen om als complete noob toch een goede camera uit te kiezen.

IMG_0182 

1. Schrijf op wat je belangrijk vindt 

Eén van de dingen die ik heb geleerd is dat er geen perfecte of “beste” camera bestaat, maar wel de camera die het beste bij jou past. Om die te vinden is het handig om voor jezelf een lijstje te maken met wat je precies wil. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld de volgende dingen;

  • Waarvoor wil je de camera gebruiken? Waarvan verwacht je veel foto’s te gaan maken?
  • Wil je graag meer te leren over fotografie en handmatige instellingen gebruiken, of wil je snel en zonder te veel moeite foto’s kunnen schieten?
  • Hoe belangrijk vindt je het formaat en gewicht van de camera?
  • Heb je misschien een voorkeur voor een bepaald merk? Als vrienden of familie al een camera hebben van een bepaald merk kan het makkelijk zijn om daar ook voor te kiezen.
  • Wat is je budget?
  • Zijn er andere dingen die voor jou belangrijk zijn?

Door dit allemaal voor jezelf op te schrijven heb je een duidelijk overzicht van waar jouw camera aan moet voldoen, en kun je gerichter op zoek gaan. Zelf wilde ik bijvoorbeeld een camera met verwisselbare lenzen, veel handmatige opties, maar vond ik het ook belangrijk dat hij redelijk klein en licht is zodat ik hem gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen. Het model dat ik uiteindelijk heb gekozen voldoet daar perfect aan.

2. Vooronderzoek doen 

Wanneer je op internet op zoek gaat naar camera’s komt er enorm veel informatie op je af, en zeker in het begin had ik geen idee wat alles betekende. Daarom heb ik me op internet eerst veel ingelezen over fotografie en verschillende soorten camera’s. Hoe beter je de specificaties en cijfertjes begrijpt, hoe beter je een keuze kunt maken. Als je een camera wil kopen met verwisselbare lenzen, is het ook goed om daar wat meer over te leren. Dit zijn een aantal bronnen die ik erg handig vond om wat basiskennis op te doen;

Na deze stap heb ik zelf besloten om voor een spiegelreflexcamera te gaan, en wist ik ook met welke lens ik wilde beginnen. Een hele lange tijd heb ik gedacht dat ik liever een systeemcamera wilde, maar dat heb ik uiteindelijk toch niet gedaan. Alle systeemcamera’s die mij aanspraken waren de meer geavanceerde modellen, en vielen net buiten mijn budget. Met een spiegelreflexcamera heb ik wel alles wat ik belangrijk vindt (grotere sensor, een viewfinder, breder assortiment aan lenzen), maar dan in een instapmodel dat binnen mijn budget viel.

IMG_0167

3. Camera’s vergelijken 

Nu heb je als het goed is een redelijk idee van wat voor camera je nodig hebt, wat je voorkeuren zijn, en waar je op moet letten. Je kan nu concreet op zoek gaan naar een geschikte camera, en een hele handige website daarvoor is Snapsort. Op deze website kun je camera’s zoeken op basis van je eigen criteria, en ze worden automatisch geranked op hoe goed ze bij jouw zoekopdracht aansluiten, en hoe goed de specificaties zijn. Ook kan je op deze site verschillende modellen met elkaar vergelijken, zodat je een overzicht krijg van de voor- en nadelen van elk model.

Nog een handige website is Lenshero. Dit werkt bijna hetzelfde als Snapsort, maar je kunt het gebruiken om lenzen te zoeken die aansluiten op een specifieke camera. Als je een camera in gedachte hebt kun je hier dus meteen checken wat voor lenzen er beschikbaar bij zijn. Eerst dacht ik dat dit niet heel belangrijk was, maar de lenzen die je gaat gebruiken kunnen bepalender zijn voor je resultaten dan de body. En als je eenmaal kiest voor een body, bijvoorbeeld van Canon, zal je ook voornamelijk lenzen van hetzelfde merk gaan gebruiken. Je kiest dus niet alleen voor een camera, maar ook een heel systeem aan lenzen en accessoires die je in de toekomst kan gebruiken.

Verder kun je natuurlijk eindeloos veel reviews van camera’s vinden online. Ik heb ontdekt dat ik video-reviews op YouTube heel fijn vindt, daar kan je net even wat meer uit halen dan alleen een geschreven review.

4. Naar de winkel 

Wanneer je één of meerdere camera’s in gedachte hebt is het een goed moment om eens naar een winkel te gaan waar je ze kunt testen. Omdat je voorbereid naar de winkel gaat kun je heel gericht kijken, en de modellen die jij interessant vindt in het echt uitproberen. Ook kan je een praatje met de verkopers die in de winkel rondlopen. I know, ik vind ze vaak ook irritant, maar ze hebben wel veel kennis van de producten in de winkel en kunnen je misschien goed adviseren. Geef het ook gewoon aan als je niet van plan bent meteen iets te kopen, maar je nog aan het oriënteren bent.
IMG_0416

5. Een keuze maken 

Nu je volledig geïnformeerd bent kun je een keuze gaan maken. Waarschijnlijk heb je nog een klein aantal opties over die er echt uit sprongen, of misschien is het er zelfs maar 1. Als je het nog niet zeker weet kan je nog een keer terug kijken naar het lijstje dat je maakte in Stap 1, en overwegen welke camera het beste past bij jouw wensen. Je kan ook altijd kijken of vrienden of familie er verstand van hebben, en die om advies vragen.

Uiteindelijk zal het bijna niet voorkomen dat je een “slechte” camera koopt, omdat alle modellen op de huidige markt zo ver ontwikkeld zijn. Het is eerder een overweging tussen verschillende voor- en nadelen. Zelf vind ik het wel belangrijk om me bewust te zijn van waar ik voor kies, en ik denk dat dat voor veel mensen zo is. Ik hoop dan ook dat ik hier anderen een beetje me op weg kan helpen!

Liefs,
Kayleigh
Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

2 Reacties

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: