Hoe schrijf je een scriptie zonder stress?

Scriptiestress

Vrijwel iedere student moet eraan geloven aan het einde van zijn of haar studietijd: De scriptie. De ene heeft er misschien meer moeite mee dan de ander. Ik ken mensen die al ruim voordat ze ook maar begonnen, al bang waren voor het schrijven van hun scriptie. Zo bang zelfs, dat ze het beginnen steeds maar voor zich uit schuiven. Aan de andere kant heb je natuurlijk de mensen die er heel relaxed in gaan, en zich later ineens bedenken dat ze veel eerder al meer hadden willen doen. Hoe dan ook: Stress!

Mijn ervaring

In mijn studenten-carriere heb ik niet 1, niet 2 maar wel 3 keer een scriptie moeten schrijven. Je zou me dus inmiddels best een ervaringsdeskundige kunnen noemen. Hoe dat zit? Ik ben begonnen met een HBO-opleiding, met bijbehorende scriptie na 4 jaar. Daarna ben ik via een pre-master overgestapt naar een universitaire master. Bij allebei hoorde ook weer een scriptie. De laatste, voor mijn master aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heb ik vorige maand met succes afgerond. Ik moet zeggen dat ik best heb geleerd van mijn eerste twee ervaringen, en daardoor een stuk minder stress heb gehad. Ik was me goed bewust van de valkuilen en de manier van werken die bij mij past. Voor alle studenten die hier misschien nog mee bezig zijn, of het binnenkort meemaken, wil ik daarom mijn tips meegeven.

1. Begin met een plan dat je ook echt wíl uitvoeren

De tip om een onderwerp te kiezen waar je oprecht interesse in hebt, ken je vast wel. Niets zo vervelend als maanden lang struggelen met een onderwerp waar je helemaal niets voor voelt. Zelf zou ik hier nog een schepje bovenop doen: Je moet net zo goed nadenken over de onderzoeksmethode. Dat is waar je straks uiteindelijk heel veel mee bezig gaat zijn. Doe je bijvoorbeeld liever geen interviews (zoals ik) of voel je al frustratie als ik “SPSS” zeg? Houd daar even rekening mee bij het kiezen van je onderwerp, vraag en methode.

2. Maak duidelijke afspraken

Een goede samenwerking is wel zo fijn. Probeer het daarom vanaf het begin duidelijk te krijgen wat jullie van elkaar verwachten, en hoe je te werk gaat. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.

3. Plan het werk ruim in

Hoe niet-georganiseerd je ook bent, en hoe erg je ook de kriebels krijgt van planningen volgen. Laat dit dan de enige keer zijn dat je het maar wel doet. Als je helemaal op jezelf bent aangewezen, is de verleiding zo groot om dingen uit te stellen! Dan kom je er ineens achter dat je enorm achter loopt, en moet je gaan stressen om alles bij te houden. Zelf had ik per week een idee van wat er ongeveer gedaan moest zijn. Zo weet je altijd precies of je een beetje on track bent. Vergeet vooral niet dat het werk kan uitlopen, en dat je tijd nodig hebt om feedback te verwerken! Dat kan soms net zo veel tijd kosten als de eerste keer dat je een stuk schrijft.

4. De juiste werkomgeving

Hier komt een stukje zelfkennis aan te pas. Ben jij een ochtendmens of meer een avondmens? Werk je het liefst in een stille ruimte of voelt dat voor jou beklemmend? Wat zijn jouw grootste afleidingen tijdens het studeren, en wat kan je doen om die te elimineren? Door over deze dingen na te denken, kun je voor jezelf de best mogelijke werkomgeving creëren. Zo weet ik van mezelf dat ik in de ochtend het meest helder ben. Het liefst blokte ik de periode van 08:00 tot 13:00 om aan mijn scriptie te werken. Om thuis niet afgeleid te worden, vond ik een perfect werkcafé in de buurt waar ik wel goed kon werken. Na 13:00 ging ik trouwens gewoon wat anders doen want van 8 uur lang hetzelfde doen, blijft niemand productief.

5. Enjoy the journey

Bekijk het even positief! Je bent in de allerlaatste fase van jouw studie. Alle kennis en ervaringen van de afgelopen jaar, alle interesses die jij zelf hebt ontwikkeld, worden nu gebundeld in één onderzoek. Hoe gaaf is dat? Bedenk je even wat een prestatie het is dat jij dit onderzoek uitvoert, met de resultaten die daarbij horen. Ik kan oprecht zeggen dat ik ervan heb genoten op helemaal in één onderwerp te duiken, om daar uiteindelijk echt een sterk verhaal over te kunnen vertellen. Nu is het jouw beurt!

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan deze tips. Zijn er meer lezers die ervaring hebben met het schrijven van een scriptie? Dan ben ik benieuwd aan welke tips jullie het meeste hebben gehad. Laat het achter in de comments ⬇️

Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: