Planning en productiviteit

De een heeft hier helemaal niks mee, de ander (ik dus) kan hier heel enthousiast van worden: Planning en productiviteit. Deze tips heb ik door de jaren heen verzameld uit verschillende boeken, blogs en artikelen.

Passion Planner Bruin

Het perfecte systeem: De Passion Planner

Als iemand die heel blij wordt van ieder planning-systeem of productivity hack die ik tegen komen, heb ik al veel verschillende manieren geprobeerd. In December heb ik voor het eerst een Passion Planner aangeschaft om vanaf dit jaar mee te werken. Ik ben er nu al zo blij mee! De Passion Planner kun je gebruiken als agenda, to-do overzicht, notitieboek, en nog veel meer. Het is een planner met overzichten van het hele jaar, per maand en per week.

De Passion Planner zorgt dat doelen op lange termijn ook terugkomen in je dagelijkse planning. Zo werk je in concrete stappen naar je doel toe.

Het leuke aan deze planner vind ik dat je aan het begin wordt gevraagd om na te denken over jouw doelen, zowel op korte als op lange termijnen. Vervolgens ga je in concrete stappen beschrijven hoe je dat doel kunt bereiken. In de planner wordt dit een Passion Roadmap genoemd. De stappen die je moet nemen, plan je ook echt in de wekelijkse overzichten, zodat je een commitment maakt om het te doen. Aan het eind van iedere maand vind je een aantal vragen die je aansturen om te reflecteren over hoe je de afgelopen maand je tijd hebt besteed, of je daar gelukkig van wordt en natuurlijk of je zo dichter bij je doelen komt. Als dat niet het geval is, kun je de volgende maand meteen bijsturen.

Waarom ik ook fan ben van de Passion Planner is dat je de to-do lijstjes kunt verdelen in Personal en Work. Ik ben vaak bezig met veel verschillende dingen tegelijk: Mijn scriptie, vakken van mijn master, werk, mijn blog, en persoonlijke projecten. Een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen verschillende taken vind ik ideaal.

Planning en productiviteit

Planning routine

Mijn planning-routine ziet er op dit moment een beetje zo uit:

  • Ik gebruik Google Calendar voor het maken van vaste afspraken. Die heb ik altijd op mijn telefoon bij de hand.
  • Iedere zondag ga ik even met mijn Passion Planner zitten om de aankomende week te plannen. De vaste afspraken uit Google Calendar neem ik over in mijn planner. Vervolgens schrijf ik op welke taken er die week moeten worden gedaan, en hoe veel tijd ik verwacht voor iedere taak nodig te hebben. Vervolgens plan ik de taken om de vaste afspraken heen.
  • Belangrijk: Naast werk en studie ook tijd voor jezelf inplannen. Zo kies ik 3 momenten om naar yoga te gaan en minstens één avondje voor mezelf, waarop ik even helemaal niets moet.

Iedere ochtend voordat ik aan het werk ga, pak ik mijn Passion Planner erbij om te kijken wat er die dag moet gebeuren. Aan het eind van de dag kijk ik er ook nog even snel op terug. Taken die ik niet heb afgemaakt kan ik eventueel verplaatsen naar een ander moment. Ik vind het heel fijn om dit voor mezelf zo overzichtelijk te hebben. Zo weet ik precies waar ik aan toe ben en kom ik nooit per ongeluk in de knoop met tijd. Ook zorgt het ervoor dat ik geen dingen per ongeluk vergeet, of juist achter in mijn hoofd blijf denken dat ik nog van alles moet. Deze manier van werken zorgt voor rust en structuur in mijn dagen.

Planning en productiviteit

Maak van plannen een gewoonte

Zoals ik in het vorige artikel vertelde, is het heel effectief om jezelf bepaalde gewoontes aan te leren. Wil jij dus graag minder chaotisch worden, je werk op tijd af hebben, juist meer tijd voor jezelf vinden of  wat meer houvast in je dagen? Maak plannen dan een vast onderdeel van je routine. Het hoeft niet veel tijd of moeite te kosten, maar levert je veel op.

Iedereen heeft daarin zijn of haar eigen manier. De manier waarop ik het doe, kan voor jou juist heel onhandig zijn. Experimenteer met verschillende technieken. Misschien heb je wel liever een volledig leeg notitieboek. Misschien houd je het juist liever allemaal digitaal (er zijn enorm veel to-do en productivity apps die je kunt proberen!). Bepaal wat werkt voor jou en maak er een gewoonte van om iedere dag of week met jouw planning-methode te werken.

Heb jij op dit moment een systeem voor het plannen van je werk? Of ben jij juist zo iemand die helemaal niet zo van het plannen is? Laat het achter in de comments!

Lees hier vorige delen van de habits serie:

Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: