Habits: Gezondheid

Gezonde gewoontes

Januari is voor veel mensen hét moment waarop ze wat veranderingen willen maken in hun leven. Nieuw begin, nieuwe goede voornemens. Daarom leek het me leuk om deze maand mijn blog in het thema te zetten van positieve veranderingen. Naar mijn idee is de allerbeste manier om een positieve verandering te maken in je leven het veranderen van jouw gewoontes. Daarom lees je op mijn blog de komende tijd iedere week tips om die aan te pakken. 

Gezonde gewoontes

Waarom gewoontes?

De kans is groot dat je voor jezelf iets hebt bedacht waar je dit jaar écht verandering in wil zien. Misschien is het afvallen, of gewoon meer bewegen. Misschien is het geld sparen, vaker met vrienden afspreken, stoppen met roken of wat dan ook. Het maakt niet uit wat je wil bereiken: De beste manier om het waar te maken, is door er een gewoonte van te maken.

Door de hele dag heen zijn wij mensen voortdurend keuzes aan het maken. Wat je aan trekt in de ochtend, of je met de fiets of het OV gaat, hoe je een probleem op je werk gaat aanpakken, hoe je met de mensen om je heen omgaat, wat voor boodschappen je koopt en ga zo maar door. Gemiddeld maken mensen zo’n 35,00 keuzes per dag! Shocking toch?

Uit onderzoek blijkt dat keuzes maken ook iets is waar je hersenen uitgeput van raken. In andere woorden: met iedere keuze die je maakt op een dag blijft er minder energie over.

En zo komen we bij de kern van mijn verhaal: Als jij iets wil veranderen in jouw leven, is de manier waarop jij het nu doet waarschijnlijk een gewoonte. Als je daar iets aan wil veranderen, moet je daar iedere keer bewust voor kiezen. En dat is moeilijk, vooral als je al keuze-moe bent. De manier om dit te voorkomen is een gewoonte maken van hoe jij het wél zou willen. Als dat eenmaal in jouw systeem zit, hoef je die moeilijke keuzes niet meer te maken.

Your life is essentially a sum of your habits.

Het doel is dat je niet meer hoeft te kiezen tussen op tijd op staan of toch nog een keer snoozen (bijvoorbeeld, als jouw doel is om vroeger op te staan), want je weet niet beter. Het gewenste gedrag is voor jou zo normaal geworden dat je daar geen keuze meer in hoeft te maken. Makes sense?

Als je dit interessant vindt, kun je hier eens naar kijken:

Gezonde gewoontes

Gezondheid

Goed, de gewoontes waar ik mee wil beginnen hebben te maken met gezondheid. Ik denk dat dit voor veel mensen wel een bekend onderwerp is, helemaal nu na de jaarwisseling. Als jij voor jezelf een doel hebt die te maken heeft met gezondheid, probeer dan eens te bedenken welke gewoontjes je daarbij kunnen helpen.

Een voorbeeld: Je hebt besloten dat je toch echt te weinig slaapt. Daar wil je iets aan doen. Om het concreet te maken, kun je bedenken welke gewoontes ervoor kunnen zorgen dat je aan je 8 uur per nacht komt:

  • Elke avond op een vast tijdstip naar bed gaan
  • Na het avondeten overstappen op thee en water in plaats van koffie of frisdrank
  • 2 uur voordat je wil slapen je computer, laptop en TV uitzetten zodat het felle licht je hersenen niet wakker houdt
  • ’s Avonds in bad gaan, een boek lezen, mediteren, of iets anders waarvan je tot rust komt.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, dat je helemaal kunt aanpassen naar jouw eigen leven en doelen. Hier nog wat voorbeelden:

  • Altijd een glas water naast je hebben zodat je genoeg drinkt
  • Bij elke maaltijd groente of fruit nemen
  • Op vaste dagen en tijden gaan sporten
  • Niet meer achter je computer eten

Als je iedere dag dezelfde gewoontes aanhoudt, zal je zien dat het steeds makkelijker wordt. Na een tijdje hoef je er niet eens meer over na te denken, omdat het voor jou zo vanzelfsprekend is geworden. Zin om het zelf uit te proberen? Schrijf dan voor jezelf op welke gewoontes jij aan wilt leren. Houd iedere dag bij of je het ook echt hebt gedaan. En is het een keer niet gelukt? Geen probleem, morgen weer een dag. Succes!

 

Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: