5 dingen die je pas herkent als je bent afgestudeerd

Pad

Zoals ik al eerder vertelde in een blogpost ben ik dit jaar afgestudeerd van European Studies. Vanaf het moment dat je jezelf geen student meer mag noemen verandert er onwijs veel in je leven, waar je als student misschien niet eens stil bij stond. Ik denk dat deze 5 dingen heel herkenbaar zijn voor iedereen die klaar is met zijn/haar studie.

1. Je bent trots op jezelf

Dat je aan je opleiding bent begonnen lijkt nog maar pas geleden, maar op de een of andere manier zijn die jaren nu al voorbij gevlogen. Vier jaar geleden kon ik het me echt nog niet voorstellen, dat ik ooit met een diploma in mijn hand op de uitreiking zou staan. Maar het is toch gelukt, en daar kan je echt wel trots op zijn.

Afgestudeerd

2. Now what?

Oke, dit klinkt misschien dramatisch, maar na mijn studie viel ik een beetje in een zwart gat. Vanaf het moment dat je wordt geboren heeft er eigenlijk altijd een rode draad in je leven gezeten. Dit is natuurlijk niet voor iedereen precies hetzelfde, maar over het algemeen ga je van de basisschool naar de middelbare school, en daarna door naar een vervolgstudie. Dit pad staat voor de meeste mensen redelijk uitgestippeld, maar zodra je daar voorbij bent staat eigenlijk heel de wereld voor je open. Dus… now what? Doorstuderen? Maar wat dan? Naar het buitenland? Toch gaan werken? Maar wat voor soort baan past er bij me? Wat wil ik eigenlijk gaan doen met mijn leven? Heb ik tot nu toe wel de goede keuzes gemaakt? Echt, als je voor jezelf ineens niet meer een duidelijk plan hebt, kom je in een soort midlifecrisis.

3. De voordelen van het student zijn

De luxe collegetijden, gratis reizen met het openbaar vervoer, studentenkorting op je entreekaartjes… Als student heb je waarschijnlijk niet door hoe veel voordelen je hebt. Vanaf het moment dat je geen student meer bent valt dat allemaal weg, en dan ga je het toch wel missen. You don’t know what you got ‘till it’s gone.

4. Iedereen wilt weten wat je plannen zijn

Om nog even door te gaan op mijn tweede punt, nu je klaar bent met je studie kan je alles doen wat je wil, en vaak zijn de mensen om je heen daar dan ook (iets té) benieuwd naar. Iedere keer dat je praat met vrienden, studiegenoten of familie krijg je meteen de vraag wat je nu gaat doen. Leuk dat ze zo geïnteresseerd zijn, maar ook frustrerend om steeds hetzelfde gesprek te moeten voeren.

5. Nostalgie

Je beseft je dat je nu echt “volwassen” bent, en verlangt terug naar de goede oude tijd dat je nog op de middelbare school zat. Geen verantwoordelijkheden, geen moeilijke vragen, gewoon lekker je ding doen. Die tijden zijn nu wel voorbij. Ineens ben je nu bezig met serieuze dingen als sollicitatiegesprekken en motivatiebrieven, en in plaats van op Facebook ben je steeds vaker op LinkedIn te vinden. Zelf merk ik dat ik dat ik regelmatig even nostalgisch terug denk aan hoe anders het “vroeger” allemaal was. Ben ik dan echt zo al oud?

Ik ben benieuwd of er meer mensen meelezen die klaar zijn met studeren. Welke dingen zijn voor jullie herkenbaar?
Liefs,
Kayleigh
Volg:
Kayleigh
Kayleigh

Ik ben Kayleigh, een twenty-something uit Den Haag. Op mijn blog leg ik mijn leven vast in verhalen en fotografie.

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Delen:

7 Reacties

 1. 09/21/2015 / 15:56

  2, 3 en 4 vind ik echt heel erg herkenbaar. En ik ben nu klaar met m'n bachelor en eigenlijk gaat iedereen er vanuit dat ik een master ga doen, terwijl ik zelfs daar niet over uit ben.

 2. 09/21/2015 / 16:56

  Ja ja ja, helemaal dit. Ik ben ook pas afgestudeerd en ben hard opzoek naar een baan, maar helaas nog zonder succes! Jouw beschrijving van de rode draad in je leven is echt perfect, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Ik vind het zo naar dat mijn leven nu onvoorspelbaar is geworden, en dat het nu allemaal wat minder voor zicht spreeekt :c

 3. 09/21/2015 / 21:41

  Je moet vooral doen wat je zelf het beste vindt. Maar het is gewoon moeilijk als de mensen om je heen andere verwachtingen van je hebben.

 4. 09/21/2015 / 21:43

  Die onvoorspelbaarheid vind ik inderdaad heel moeilijk! Ik wil gewoon een idee hebben waar ik aan toe ben, op dit moment heb ik totaal geen idee hoe mijn toekomst er verder uit gaat zien. Ik hoop dat je snel iets kan vinden, succes <3

 5. 09/22/2015 / 07:59

  Ik ben net dit jaar begonnen met een nieuwe opleiding, dus voor mij zal het afstuderen nog wel even duren. Maar hopelijk vind je gauw een beetje je draai in de wereld van het afstuderen. Het is gewoon wennen en je vaste routines vallen weg, maar dit zal binnenkort echt wel weer goed komen! Veel succes en laat je niet teveel meeslepen in dat donkere gat! Liefs

 6. 09/22/2015 / 16:45

  Het zal ook vast wel goed komen allemaal! Toch is het fijn om er even iets over te schrijven, vooral omdat ik denk dat meer mensen zich in dit verhaal kunnen vinden.

  Jij veel succes met je nieuwe opleiding!

 7. 10/10/2015 / 14:47

  Precies! Ik ben ook net afgestudeerd… en ik had vooral ook last van dat 'zwarte gat' gevoel

Plaats een comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: